Съпътстващи прожекции на филми

Преди концерта в София на Родолфо Медерос ви каним да гледате два уникални филма с участието на великия музикант. Целта ни е чрез тези филми да ви запознаем с живота и творчеството на Родолфо Медерос, както и с неговото огромно значение и принос в областта на аржентинското танго и музиката въобще.

Прожекциите ще се състоят в Дом на киното, ул."Екзарх Йосиф" 37. Билетите са на цена 6/4 лв. и са в продажба на касата на киното.

------------------------

28 октомври 2009, 19.00 ч.
РАЗЛИЧНИЯТ ПЪТ: ТАНГО С РОДОЛФО МЕДЕРОС

Език: испански
Превод: с български субтитри
Жанр: документален, музикален
Испания, 2008, 56'
Режисьор: Габриел Шольоси
C: Родолфо Медерос, Мигел Поведа, Ариел Ардит, Итуриага Квартет

Филм за Родолфо Медерос – бандонеонист и композитор с огромно творчество, един от авторитетите в областта на тангото и вдъхновение за новите поколения музиканти. Роден в Буенос Айрес и все още живеещ там, градът винаги е бил неговата муза. “Аз съм продукт на моя град, Буенос Айрес, продукт на всяка една улица и ъгъл...”. И това става очевидно всеки път, когато Медерос засвири на бандонеона си, независимо дали заедно с някой от многото си ансамбли или сам. Звуците на неговия бандонеон са като музикални картини на живота, като пътуване из местата и епохите на неговия роден град.

Музикантът Родолфо Медерос се уповава на своя град. Носейки се над Буенос Айрес като ангели, неговите изпълнения улавят същността на гигантския град, който никога не спи и намира покой единствено в музиката на Медерос. Неговата музика е неразделна част от града и отразява неговото съвремие и наситеност.

Медерос е дете на нашето време, въпреки това непрекъснато си дава сметка за своите корени. Той е на 65 години и в разцвета на кариерата си. Неговата борба в името на тангото – самотен поход на един мъж и неговия бандонеон – продължава. Бъдещето е несигурно, единственият път е право напред. Днешната и утрешната аудитория са в очакване...

Освен различните формации на Медерос, музиката включва и двама излючителни певци, младият аржентинец Ариел Ардит и фламенко звездата Мигел Поведа, чието емоционално изпълнение е един от многото прекрасни моменти във филма.

Прожекцията се организира от Студио ТангерИН и продуцента на филма, Kelonmedia.

------------------------

3 ноември 2009 г., 21.00 ч.
ПОСЛЕДНИЯТ БАНДОНЕОН

Език: испански
Превод: с български субтитри
Жанр: документален, музикален
Венецуела / Аржентина, 2005, 94'
Режисьор: Алехандро Садерман
C: Родолфо Медерос, Марина Гайото, Габриел Клауси, Маркос Мадригал, Луис Мастурини

Какво е тангото за обикновените аржентинци? Завладяващ филм с участието на най-великия жив бандонеонист - Родолфо Медерос.

Младата бандонеонистка Марина Гайото, която си изкарва хляба, свирейки в автобусите и метрото, се представя на прослушване при Родолфо Медерос, който сформира своя нов оркестър за танго. Но от постоянното пренасяне бандонеонът й е в ужасно състояние и самият Медерос я съветва да намери нов инструмент. Марина импулсивно се хвърля да дири легендарния Двойно А - Страдивариусът на бандонеоните. Търсенето я отвежда при стари лютиери, из градските танцови зали, среща я с големите "маестрос" на тангото, но най-вече й разкрива славното минало на бандонеона. В това време репетициите продължават, а Медерос се доближава до изпълнението на собствената си мечта. Всичко избухва в един финал, изпълнен с танго и двойки, танцуващи на музиката на оркестъра, в присъствието на шестима стари бандонеонисти, извикани специално за този апотеоз на музиката.

Трейлър на филма "Последният бандонеон"